Klachten

Oedeem na borstkanker (met of zonder borstamputatie)

Oedeem na borstkanker, ook wel bekend als lymfoedeem van de borst of arm, is een aandoening waarbij zich een abnormale ophoping van vocht (lymfevocht) voordoet in het weefsel van de borst, arm of hand. Deze aandoening kan optreden als gevolg van de behandeling van borstkanker. Fysiotherapie, en specifiek lymfedrainage en oedeemtherapie, kan een belangrijk onderdeel zijn van het beheer en de behandeling van oedeem na borstkanker. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van fysiotherapie bij deze aandoening:

  • Evaluatie: Een fysiotherapeut zal een grondige evaluatie uitvoeren om de omvang en ernst van het oedeem te beoordelen. Dit omvat het meten van de omtrek van de borst, arm of hand, het controleren van bewegingsbeperkingen en het beoordelen van de huidconditie.
  • Manuele lymfedrainage: Dit is een zachte massagetechniek die is ontworpen om het lymfestelsel te stimuleren en te helpen bij de afvoer van lymfevocht uit het aangedane gebied naar gezonde lymfeklieren. Het wordt meestal uitgevoerd door een getrainde fysiotherapeut of lymfoedeemtherapeut.
  • Oefentherapie: Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen aanbevelen om de spieren in de aangedane arm te versterken, de bewegingsvrijheid te verbeteren en de lymfestroom te ondersteunen. Deze oefeningen moeten zorgvuldig worden afgestemd op de individuele behoeften en mogelijkheden van de patiënt.
  • Compressietherapie: Het dragen van compressiekleding, zoals elastische mouwen of handschoenen, kan helpen bij het verminderen van zwelling en het ondersteunen van de lymfeafvoer.
  • Huidverzorging: Patiënten leren over goede huidverzorging om het risico op infectie te verminderen en de huid gezond te houden, aangezien oedeem de huid vatbaarder kan maken voor problemen.
  • Advies en educatie: Patiënten krijgen advies over hoe ze oedeem kunnen verminderen en mogelijke triggers kunnen vermijden, zoals het vermijden van zwaar tillen of het dragen van strakke sieraden aan de aangedane arm.

Het beheer van oedeem na borstkanker vereist vaak regelmatige therapiezittingen en actieve betrokkenheid van de patiënt. Hoewel oedeem meestal niet volledig kan worden genezen, kan fysiotherapie en de juiste zelfzorgtechnieken helpen om het onder controle te houden en de symptomen te verminderen.

Het is belangrijk om met uw behandelend arts en fysiotherapeut samen te werken om een behandelplan op te stellen dat is afgestemd op uw specifieke situatie. Vroege detectie en behandeling van oedeem na borstkanker kunnen helpen om ernstige complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Onze oedeemtherapeut Kim kan u hier alles over vertellen.

Neem vrijblijvend contact met ons op.​

Wij zijn het best bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 13:00 uur. Later bellen kan ook. Probeer het dan het liefst op de halve en hele uren.